Otvorena medicinska soba u Pirotu!

U Pirotu je 15. novembra 2018. godine otvorena medicinska soba za osobe sa autizmom, koja se nalazi u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“. U pitanju je treća ovakva prostorija u Srbiji, zahvaljujući zajedničkom projektu Saveza i kompanije Vip mobile. Medicinska soba je na raspolaganju osobama sa autizmom i članovima njihovih porodica u cilju pružanja podrške u učenju određenih ponašanja prilikom odlazaka kod lekara.

U Ulici Koste Abraševića 40, soba je opremljena medicinskim instrumentima karakterističnim za ordinacije. Kako lekarski pregledi i intervencije predstavljaju izvor anksioznosti kod osoba sa autizmom, njima će se u medicinskoj sobi približiti takve realne situacije u cilju smanjivanja stresa i uspešnog prevazilaženja situacija prilikom pregleda i intervencija. Korisnici će prisustvovati demonstracionim vežbama, i kroz edukativna štampana vizuelna uputstva sa simbolima i panoe upoznati sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.

Izuzetno je zadovoljstvo što, posle Novog Sada i Kragujevca, i u Pirotu imamo prostor koji će biti prava podrška osobama sa autizmom. Iskustvo pokazuje da su porodice osoba sa autizmom prepoznale značaj ovih soba, zahvaljujući realnom ambijentu ordinacije i stručnosti edukatora. Pozivamo roditelje osoba sa autizmom u Pirotu i okolini da iskoriste ovaj prostor, koji je omogućen uz nesebičnu podršku kompanije Vip mobile i želju da odgovori na potrebe osoba sa autizmom u Srbiji.

Otvaranju medicinske sobe u Pirotu prisustvovali su i Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota za obrazovanje, Vesna Todorović, direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“ i dr Mirjana Stanković, profesor na Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača.