ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА САВЕТОВАЛИШТЕ

Пројекти

Наши пројекти

У сталну делатност Савеза убраја се и учешће у различитим пројектима. Савез је до данас реализовао већи број локалних и ЕУ пројеката.

Поред повремено финансираних наведених локалних пројеката, Савез спроводи сталне активности, као што су Саветодавни рад са родитељима и породицама особа са аутизмом, а такође је оспособљена и Телефонска линија помоћи и подршке ‘”Helpline”.

Локални пројекти

Кликом овде можете видети које од локалних пројеката смо реализовали до данас.

ЕУ пројекти

Кликом овде можете видети које од ЕУ пројеката смо реализовали до данас.

 • Рекративно-терапеутски програм „Летњи камп“ , Шушањ, уз подршку родитеља и донатора
 • „Рекреативно-терапеутски програм са делфинима“, Будва, уз подршку родитеља и донатора
 • Рекративно-терапеутски програм „Зимовање“ , Тара, уз подршку Фонда за отворено друштво
 • „Истина и предрасуде о аутизму“, семинари у 16 градова Србије, уз подршку Министарства рада и социјалне политике
 • Медијска кампања у целој Србији, уз подршку Министарства рада и социјалне политике
 • Радна окупација особа са аутизмом, Стационар, уз помоћ И.О.Ц.Ц.
 • Радна окупација особа са аутизмом, у дневном боравку „Др. Олга Хаџи Антоновић“, уз помоћ Save the children
 • Сервис за помоћ особама са аутизмом и њиховим породицама, уз подршку Министарства рада и социјалне политике
 • „Викенд програм“ – сервис подршке особама са аутизмом и њиховим породицама, Београд, уз подршку Градског секретаријата за социјалну заштиту Београда
 • „Путујућа музичка радионица 1“, Београд, уз подршку Агенције за сарадњу са НВО
  „Путујућа музичка радионица 2“, по градовима Србије, уз подршку Министарства рада и социјалне политике
 • Музички ЦД „Вилинска песма“, (уз подршку Швајцарске амбасаде, ДКЦ „Мајдан“, Народне банке, ПГП РТС, Позоришта на Теразијама, Министарства културе, Министарства рада и социјалне политике)
 • „Иновативни инклузивни приступ радној терапији за особе са аутизмом“, Београд, уз подршку Градског секретаријата за социјалну заштиту Београда
 • „Песмом и игром до инклузије 1“, Београд, Секретаријат за дечју заштиту града Београда
 • „Песмом и игром до инклузије 2“, Београд, уз подршку Министарства рада и социјалне политике
 • „Асистент у породици“, на територији града Београда, уз подршку Градског секретаријата за социјалну заштиту Београда
  Викенд програм, Београд, уз подршку Министарства рада, запошљавања и социјалне политике
 • Чаробно путовање, инклузивни мјизикл, Београд, уз подршку Министарства рада, запошљавања и соц.политике, У.К.Палилула, Tuuti Serbia, Штампарија Космос
 • Збирка поезије “Бити другачији”, Луке Мијовића, дечака са аутизмом, уз подршку Министарства културе и информисања
 • ИНФОРМИШИТЕ се израда сајта приступачног особама са инвалидитетом, уз подршку Министарства културе и информисања
  Штампано издање,
 • Информатор за остваривање права особа са аутизмом и њихових породица, уз подршку Министарства културе и информисања
 • Асистент у породици, на територији целе Србије, Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања, реализација је у току
 • Гостовање представе Чаробно путовање у Народном Театру у Битолу, у периоду од 11.4.-13.4.2014.год, поводом Светског дана аутизма, на иницијативу Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, уз подршку Норвешке амбасаде
 • Акредитовани програм „Примена визуелних средстава у структуираној ситуацији учења код деце, адолесцената и одраслих особа са аутистичним спектром“; програм је одобрен од стране Завода за унапређење образовања и васпитања Републике Србије; ауторке: Снежана Бабовић-Димитријевић, дефектолог Наташа Милојевић , психолог; сараднице: Сандра Скенџић, дефектолог; Мирела Марковић, психолог
 • Саветодавно-терапијске услуге подршке родитељима деце са аутизмом’’, Секретаријат за социјалну заштиту града Београда

De-enigma

Ова технологија ће омогућити интеракцију између деце са аутизмом и робота. Сазнај више...

IPA +

Циљ пројекта је креирање наставног плана за стручњаке различитих профила који раде са аутистичним особама свих узраста. Сазнај више...

Scroll to Top

Недавна дешавања у технологији интеракције између човека и робота довели су до покушаја да се хуманоидни роботи користе у учењу препознавања и експресија емоција код особа са аутизмом. Прелиминарни резултати указују да су ови покушаји ефикасни као саставни део психолошког и образовног терапеутског рада код деце са аутизмом.
Главни разлог овоме је што су хуманоидни роботи предвидљивији, мање компликовани и једноставнији за комуникацију од људи, који исказују комплексне суптилности и нијансе.

ДЕ-ЕНИГМА пројекат, финансиран из Хоризон 2020 (програма Европске Уније за Истраживање и Иновацију), има за циљ да креира и евалуира ефикасност роботске технологије, изграђене за подршку деци са аутизмом у процесу учења.
Главни циљ пројекта је да реализује решење за терапеутски рад уз асистенцију робота, намењен деци са аутизмом. У односу на досада дотупне третмане, ДЕ –ЕНИГМА настоји да изгради систем прилагођен индивидуалним потребама деце.

Ова технологија ће омогучити интеракцију између деце са аутизмом и робота која је:

сензитивна у односу на контекст (узима у обзир специфичне потребе детета у локалној култури)
сензитивна у односу на дете (аутоматско разумевање дечијих фацијалних, гестовних, вокалних и вербалних знакова)
сензитивна у односу на стварни свет (робусна и реалистична)
Уједно, она ће подржати унапређење вештина социјалне имагинације деце са аутизмом. Робота ће тестирати група од 130 деце, као и компанија која се бави роботичким решењима, под надзором тима психолога и дефектолога.
Партнери на ДЕ-ЕНИГМА пројекту чине колаборативни тим који се састоји од: координатора пројекта, Универзитет Тwенте из Холандије (УТ), Империјал Колеџ науке, технологије и медицине (ИЦЛ) из Уједињеног Краљевства , Универзитет Пассау (УП) из Немачке, Математички институт румунске академије Симион Стоилоw (ИМАР) из Румуније, Универзитетски Колеџ Лондон (УЦЛ) из Уједињеног Краљевства, Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом (ССА) из Србије, Аутизам-Европе АИСБЛ (АЕ) из Белгије и ИДМИНД – Енгенхариа Де Системас ЛДА (ИДМ) из Португалије.

Енглески сајт можете погледати овде, а српски овде.

 

Пројекат IPA+, Inclusion of People with Autism in Europe. Towards a specialized training model for professionals спроводи се у оквиру Erasmus+, у оквиру акције Strategic Partnerships: Cooperation for innovation and the exchange of good practices.

Конзорцијум који спроводи пројекат је:

 • Polibienestar Институт за социолошка истраживања при Универзитету у Валенсији (Шпанија) – координатор пројекта
 • Autismo Burgos (Шпанија)
 • Португалска федерација за аутизам (Португал)
 • Аутизам Србија
 • Аутизам Европе (Белгија)

Циљ пројекта је креирање наставног плана за стручњаке различитих профила који раде са аутистичним особама свих узраста, као и обуке која ће бити доступна свим заинтересованим стручњацима, а обухватиће теме из области здравства, образовања и социјалне заштите.

Специфични циљеви пројекта су:

Да сазна специфичне захтеве наставног плана и обуке
Да на основу захтева наставног плана дефинише основна знања и компетенције о аутизму које сваки стручњак треба да поседује за компетентну и задовољавајућу негу особа са аутизмом
Да креира нову обуку и учење засновано на пракси за развој компетентних стручњака из различитих области
Да ту обуку имплементира у оквиру пројекта (сваки партнер у својој земљи)
Да евалуира квалитет обуке
Да креира алат којим ће резултате пројекта ставити на располагање потенцијалним корисницима
Да организује националну и интернационалну конференцију за представљање резултата пројекта
Да установи мрежу људи који раде на пројектима везаним за аутизам у сврху размене знања и искуства


Сајт пројекта: http://ipa-project.eu/

Добро дошли у саветовалиште

Саветовалиште је сервис онлајн подршке који пружа саветодавне услуге како породици, тако и особама са аутизмом путем индивидуалних видео сесија са стручњацима различитих профила, у зависности од потребне области подршке.

Наши стручњаци

Саветовалиште окупља тим врхунских стручњака са вишегодишњим искуством у области психологије, дефектологије, медицине, социјалне заштите и права који су Вам на располагању седам дана у недељи за сва питања.

Како је настала идеја о Саветовалишту?

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом је удружење родитеља које је основано 1977. године са циљем унапређења квалитета живота особа које живе са аутизмом и њихових породица са фокусом на очувању, заштити, унапређењу и промовисању међународно установљених стандарда у области људских права и грађанских слобода у Републици Србији. Савез је данас кровна организација која окупља 16 удружења за помоћ особама са аутизмом из целе Србије. У питању је непрофитна организација и сви активни чланови, родитељи и стручњаци, су волонтери.

У току 40 година рада Савез је реализовао многе семинаре, радионице, пројекте, публикације и кампове са различитим облицима директне подршке особама са аутизмом и њихових породица. Ослушкујући годинама потребе породица, као и специфичности времена у којем живимо, родила се идеја о сервису подршке у облику wеб платформе путем које ће родитељи моћи бесплатно да закажу онлајн консултације са стручњацима различитих профила, и у зависности од области која их мучи, добију квалитетно саветовање.

Потребу за овим видом сервиса објашњава и чињеница да је највећи број дијагностичких центара и сервиса подршке за особе са аутизмом лоциран у Београду, те да многе породице широм Србије не могу финансијски да приуште доласке у Београд или су принуђени да користе дане годишњег одмора како би са дететом уопште допутовали до потребних услуга. Такође, платформа им омогућује и дуже сесије, као и могућност бирања стручњака према области из које им је подршка потребна.

Како је реализована идеја о Саветовалишту?

Саветовалиште је само један од пројеката који ће током 2018. године, у оквиру новогодишње донације, заједно реализовати компанија Вип мобиле и Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

Дигитализација је сегмент пословања у који компанија Вип константно улаже, а овим пројектом пружају потребну подршку локалној заједници у којој послују управо у том сегменту. Овом платформом понуђено је конкретно решење за проблем са којим се породице особа са аутизмом сусрећу сваки дан, а посебно је задовољство кад знамо да су у томе знатно допринели и корисници Вип мреже.

Родитељи и чланови породица особа са аутизмом биће у могућности да бесплатно закажу саветовање са психолозима, дефектолозима, лекарима, социјалним радницима или правницима захваљујући дигиталној платформи „Саветовалиште“.

Коме је Саветовалиште намењено?

Саветовалиште је намењено особама са аутизмом и породицама особа са аутизмом, код којих је аутизам већ дијагностикован и који се сусрећу са различитим изазовима и ситуацијама које изискују стручну помоћ.

Стручни сарадници Саветовалишта на располагању су особама са аутизмом и њиховим породицама из читаве Србије, али и дијаспоре – остатка Европе и света, како би им својим професионалним саветима и стратегијама помогли да те изазове и ситуације успешно превазиђу.

Како бисмо утврдили да особа са аутизмом због које нам се обраћате за саветовање већ поседује независну клиничку дијагнозу поремећаја из спектра аутизма, као последњи корак пре одобрења заказане сесије са стручњаком, биће потребно да нам пошаљете скенирану дијагнозу.

У свакодневном контакту са многобројним стручњацима схватили смо да је и њима некада потребна помоћ од колега, при изради стратегија и решења која ће помоћи деци и особама са којима раде, у неким ситуацијама које су изазовније него иначе. Зато је Саветовалиште отворено и за стручњаке различитих профила којима је потребна помоћ колега како би решили неку конкретну ситуацију или проблем.

Шта треба да знате?

Саветовалиште представља иновативни сервис којим желимо да допремо до што већег броја особа са аутизмом и њихових породица и пружимо им одговарајућу помоћ. Из тог разлога, један корисник може да закаже и оствари највише 1 састанак са једним стручњаком у месецу, односно највише 2 састанка уколико су у питању различите области за саветовање и различити стручњаци.

Уколико сте заказали сесију, а спречени сте да јој присуствујете, молимо Вас да нас о томе што пре обавестите тако што ћете нам послати мејл на саветовалисте@аутизам.орг.рс. На овај начин ћемо упражњени термин бити у могућности да ставимо на располагање другима. Уколико термин пропустите претходно га не отказавши писаним путем, Ваш кориснички налог биће угашен.

Имајте на уму да је Саветовалиште колаборативни сервис између Савеза и тима независних стручњака, те да расположивост и број термина зависе од многих фактора. Другим речима, нећемо сваког месеца бити у могућности да вам понудимо исти број и распоред термина, као ни исти број стручњака. Оно што ћемо се трудити јесте да их буде што више и да све области саветовања буду покривене одговарајућим профилима стручњака.

Да ли се услуге саветовања наплаћују?

Не, услуге саветовања су за кориснике потпуно бесплатне, било да су у питању особе са аутизмом, њихови родитељи, други чланови породица или стручњаци којима је потребна помоћ колега како би решили неки конкретан проблем који се тиче особа са аутизмом са којима раде.

Александра Пјановић - BCBA сертификовани аналитичар понашања

Александра Пјановић – BCBA сертификовани аналитичар понашања. Почела је рад са децом са аутизмом и развојним поремећајима 2013. године, као АБА терапеут, под супервизијом сертификованих терапеута. 2015. године је уписала Мастер студије из Професионалне анализе понашања. 2018. је дипломирала на Florida Institute of Technology и положила сертификациони испит за BCBA (Board certified behavior analyst). Наставља да ради као главни терапеут, затим менаџер клиничког тима, и данас као супервизор у АБА клиници. Има искуство у раним интервенцијама, али и раду са тинејџерима и одраслима. Александра Пјановић даје услуге саветовања из области АБА терапије, заменске комуникације (PECS, AAC), тоалетног тренинга и развоју вербалног понашања.

Снежана Бабовић Димитријевић - дефектолог, логопед

Са децом и младима са аутизмом ради од 1991. Кроз разне садржаје и активности у раду омогућава сваком детету да заволи да учи, да воли да комуницира на њему одговарајући начин са другима, да са осмехом прихвати изазове који му се нуде. Применом TEACCH методе и терапије сензорне интеграције ради на модификацији понашања, истичући вештине које поседује дете. Код подучавања деце, користи различите методе и технике примерене сваком детету понаособ. У раду подстиче ученике да користе савремене технологије како би их подстакла и мотивисала на учење и комуникацију. Знања које је стекла до сада воли да поделим са дугима: 34 научна рада из области рада са децом и младима који имају аутизам, реалзатор је обуке у раду кроз 7 акредитованих програма и 3 обуке реализоване помоћу пројеката. Снежана Бабовић Димитријевић пружа услуге саветовања из области промена понашања (агресија, аутоагресија, деструкција), тоалетног тренинга (умокравање), сензорних проблема (бука, страхови), организације слободног времена, говора и комуникације (непроговарање, оглашавање, понављање речи), интеракције са другом децом, стереотипних понашања, бежања и лутања, подршке у вртићу и школи и избора одговарајућих третмана заснованих на доказима.

Проф др Ненад Глумбић - дефектолог, олигофренолог

Радио је 2 године у вртиц́у са децом са аутизмом, а од 1998. године ради на Београдском универзитету где држи наставу о аутизму и интелектуалним потешкоћама на додипломским и постдипломским студијама. До сада је објавио око 300 чланака, укључујуц́и и уџбеник "Аутизам у одраслом добу". Саветник при Верском добровољном старатељству Српске православне цркве. Консултант је УНИЦЕФ-а за област аутизма. Предавач на бројним националним, регионалним и међународним конференцијама из области специјалног образовања. Проф Глумбић пружа услуге саветовања из области промена понасања (агресија, аутоагресија, деструкција), тоалетног тренинга (умокравање), сензорних проблема (бука, страхови), организације слободног времена, говора (непроговарање, оглашавање, понављање речи), интеракције са другом децом, стереотипних понашања, бежања и лутања, подршке у вртићу и школи и избора одговарајућих третмана заснованих на доказима.

др Милица Јачевски - лекар

Формално образовање стекла на Медицинском факултету у Београду, након којег је радила у КБЦ Звездара и на Институту за анестезиологију са реаниматологијом Клиничког центра Србије. Поседује лиценцу Лекарске коморе Србије, а поље посебног интересовања јој је клиничка фармакологија. Своје знање и искуство из медицине, годинама усавршава на домаћим и међународним семинарима и курсевима из области опште медицине, психијатрије и клиничке фармакологије. Упоредо са овим, у току свог тринаестогодишњег рада са особама са аутизмом, усавршавала се у областима реедукације са психомоториком, неурокинозиолошког развоја детета, сензорне интеграције код развојних поремећаја, савремених приступа у лечењу и рехабилитацији особа са психолошко-психијатријским поремећајима и проблемима, комуникације као најважније технологије примарне здравствене заштите. Аутор многих радова на тему соматских стања код особа са аутизмом, између којих и “Поремећај спавања код особа са аутизмом”, “Особа са аутизмом и њен стрес”, “Поремећај исхране код особа са аутизмом”, “Учесталост гојазности код особа са аутизмом”, “Старење особа са аутизмом”. Др Јачевски пружа услуге саветовања из области поремећаја исхране (преждеравање, одбијање хране, селективна исхрана, ПИКА), поремецаја спавања (несаница, отежано успављивање, учестала буђења у току спавања, шкргутање зубима), епилепсије, соматских стања (болови, проливи, повраћања, висок притисак, дијабетес), стреса, стоматолошких интервенције (где се раде, шта је неопходно од налаза) и проблема гојазности.

Индира Пехар - социјални радник

Од 2001. ради у установи социјалне заштите за особе са аутизмом, на пословима социјалног радника који, између осталог, подразумевају и рад са родитељима особа са аутизмом (остваривање права из области социјалне заштите за особе са аутизмом и њихове породице, како на нивоу локалне заједнице тако и оне у надлежности РС). Учествовала је у изради и реализацији програма акредитованог код Завода за социјалну заштиту РС. Лиценцирани је стручни радник у социјалној заштити при Комори социјалне заштите. Индира Пехар пружа услуге саветовања из области остваривања права на услуге из социјалне заштите (како доћи до услуге дневног боравка, домског смештаја, личног пратиоца), остваривања права на финансијску помоћ (додатак за туђу негу и помоћ), рекреативног опоравка и питања интерресорне комисије (где, када, зашто).

Група правних саветника - адвоката

Сарадници адвокатске канцеларије Ивановић са скоро 30 година искуства из области радног права, породичног права и права социјалне заштите пружају услуге саветовања из области лишавања пословне способности, продуженог родитељског права, старатељства, питања имовине и наследства, остваривање права на финансијску помоћ (додатак за туђу негу и помоћ), остваривања права на пола радног времена или боловања родитеља ради неге детета.