Javno izvinjenje RTS

Javno izvinjenje RTS

РТС се извињава због неутемељених изјава саговорника у програму о особама са аутизмом

Реагујући на гостовање професора ФПН-а Драгана Симеуновића, поводом трагедије у Основној школи “Владислав Рибникар”, у Јутарњем дневнику, Савез удружења Србије за помоћ особама с аутизмом наводи да је 4. маја изнет низ неутемељних тврдњи којима се Аспергеров синдром доводи у везу са тероризмом. На такве тврдње, Савез је затражио мишљење професора Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Ненада Глумбића. Радио-телевизија Србије се извињава особама с аутизмом и њиховим породицама, уколико их је то гостовање на било који начин узнемирило.

Др Ненад Глумбић, редовни професор Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, рекао је да се термин Аспергеров синдром више званично не користи као ознака за високофункционални аутизам у званичним дијагностичким и класификационим системима.

Без обзира на то, аутизам је био и остао неуроразвојни поремећај који се, као и сви поремећаји из ове категорије, јавља у раном детињству. Аутизам се не може први пут јавити у пубертету, иако се дешава да се касно дијагностикује. Врло често се неке тврдње износе превише слободно, иако често нема поузданих доказа о стварној клиничкој дијагнози аутизма починилаца тешког кривичног дела”, рекао је професор Глумбић.

Са друге стране, каже професор Глумбић, Бревер и сарадници налазе да повезивање криминала и аутизма у медијима подстиче негативне ставове према особама с поремећајем из спектра аутизма и стигматизацију целокупне популације особа с аутизмом.

“Стога је, макар и имплицитно повезивање аутизма с масовним убиствима ненаучна, неетичка и неодговорна пракса”, рекао је Глумбић.

Савез удружења Србије за помоћ особама с аутизмом наводи да је 4. маја изнет низ неутемељених тврдњи професора Факултета политичких наука Драгана Симеуновића, поводом трагедије у Основној школи “Владислав Рибникар”.