Na Goču održan Savetodavno-edukativni kamp za porodice dece sa autizmom

Savetodavno-edukativni kamp održan je na planini Goč u Dečijem odmaralištu „Dobre vode“ u periodu od 23. do 30. avgusta. Kamp su organizovali Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom zahvaljujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, i Kraljevačko udruženje za pomoć osobama sa autizmom od donacije Moto kluba“Kings“ Kraljevo i donacije porodice iz Kraljeva koja živi u Čikagu.

U kampu su učestvovale 22 porodice sa teritorije cele Srbije: Subotice, Niša, Beograda, Užica, Trstenika, Kragujevca, Beograda, Velikog Gradišta, Valjeva i Kraljeva.

Tokom trajanja savetodavno-edukativnog kampa pomoć i podršku su nam pružali stručnjaci iz beogradske OŠ „Anton Skala“ Sandra Skendžić, Snežana Babović Dimitrijević i Marina Sparić, kao i socijalni radnik Milica Jelić iz Kraljeva, defektolozi volonteri iz kraljevacke ŠOSO „Ivo Lola Ribar“, Umetnički prostor „Alternativa“, slikar Bojan Otašević i dr Ivana Petrović.

Tokom trajanja kampa porodice su vreme provodile u šetnjama, u razgovoru sa stručnjacima, na likovnim radionicama, u druženju na igralištima, u diskoteci, na pekarskim i slikarskim radionicama i sličnim organizovanim aktivnostima. Održana je i radionica za roditelje sa socijalnim radnikom na kojoj je tema bila „Prava osoba sa invaliditetom iz obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva”. Radionica je bila interaktivne prirode, uz vrlo aktivno učešće roditelja, i to je još jedna potvrda da roditelji nisu obavešteni o pravima svoje dece u gradovima u kojima žive.

Ovaj kamp je bio izuzetno iskustvo za decu i roditelje, porodice su se međusobno družile i razmenjivale iskustva, ali i provodile vreme u savetovanju sa stručnjacima različitih profila.