Otvorene dve medicinske sobe u Beogradu!

U Beogradu su, na dve adrese, u decembru 2018. otvorene medicinske sobe za osobe sa autizmom, poslednje u nizu u okviru projekta koji sprovode Savez i kompanija Vip mobile. Ove opremljene prostorije, koje su u toku godine otvorene i u Novom Sadu, Kragujevcu i Pirotu, na raspolaganju su osobama sa autizmom u prestonici, sa ciljem pružanja podrške u učenju određenih ponašanja prilikom odlazaka kod lekara, s obzirom da upravo ovakve situacije predstavljaju jedan od najčešćih izvora njihove anksioznosti.

Prva soba nalazi se u okviru specijalne škole „Anton Skala“, u ulici Petra Čajkovskog 2, dok je druga otvorena pri specijalnoj osnovnoj školi „Dragan Kovačević“ u Šafarikovoj 8. U prostorijama se nalaze neophodni medicinski instrumenti svojstveni ordinaciji, gde će korisnici kroz demonstracione vežbe sa edukatorima i lekarima volonterima uspešno prevazilaziti izazove koje im stvaraju pregledi i intervencije. Na ovaj način, približavaju se realne situacije i istovremeno smanjuje stres kod osoba sa autizmom, koji im značajno utiče na uspešnost terapija i lečenja.

„Na samom kraju godine, možemo da budemo prezadovoljni što smo u ovoj godini otvorili čak pet medicinskih soba, i drago nam je što započinjemo ovu jedinstvenu edukaciju i u glavnom gradu. Iz dana u dan dobijamo potvrdu da je ovaj način podrške porodicama osoba sa autizmom bio pravi izbor. Ispred Saveza Autizam Srbija, zahvaljujem se kompaniji Vip mobile na odličnoj saradnji na koju se sa ponosom osvrćemo“, poručila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

U realizaciji projekta, organizovane su različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine volontere, kojima će u radu na raspolaganju biti i štampana vizuelna uputstva sa simbolima i panoi sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.

„Želeli smo da uradimo sve što je bilo u našoj moći kako bismo doprineli otvaranju ovakve sobe, budući da kao obrazovna ustanova imamo i obavezu da ispunjavamo potrebe osoba sa autizmom“, poručila je pomoćnica direktora Specijalne osnovne škole „Dragan Kovačević“ Snežana Skenderija Bulić, a ovaj projekat podržala je i direktorka škole „Anton Skala“, Nataša Selić Stanković.

„Posebno nam je drago što nakon niza godina uspešne saradnje ponovo sarađujemo na jednom ovakvom projektu sa organizacijom kao što je Savez Autizam Srbija, koji posvećeno i detaljno brine o unapređenju kvaliteta života porodica osoba sa autizmom. Takođe, uključivanje takve kompanije kao što je Vip odličan je primer kako se odgovorno posluje u Srbiji“, istakla je ona.

„Veliki je rad iza nas, a uvek ističemo da ovakvi projekti predstavljaju konstantu u istinskom cilju da naše društveno odgovorno poslovanje iz godine u godinu unapređujemo. Na tom putu, Autizam Srbija je sjajan partner. Zahvaljujemo se na svemu učinjenom, a kompanija Vip mobile zajedno sa svojim korisnicima nastavlja sa pružanjem podrške onima kojima je najpotrebnija“, navela je Ana Boroš Todić, vođa projekta u kompaniji Vip mobile.