ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА САВЕТОВАЛИШТЕ

Конференција „Аутизам: Перцепција и стварност“

Дана 22. новембра 2019. у Загребу је одржана ИИ. Конференција СУЗАХ-а под насловом “Аутизам: ПЕРЦЕПЦИЈА И СТВАРНОСТ у организацији Савеза удруга за аутизам Хрватске . Суорганизатор догађаја је био Савез удружења Србије за помоћ особама с аутизмом, СУЗАХ-овом партнерском организацијом.

Преносимо текст колеге Николе Тадића. програмског координатора СУЗАХ-а:

“Конференцију је отворила предсједница Савеза удруга за аутизам Хрватске Лидија Пенко с поздравом окупљенима те кратким прегледом тема којима ће се конференција бавити. Међу готово 60 окупљених била је изасланица премијера Владе РХ и помоћница министра здравства Вера Каталинић Јанковић, изасланица градоначелника Града Загреба и замјеница прочелнице у градском уреду за социјалну заштиту и особе с инвалидитетом Маринка Бакула Анђели те Звјездана Богдановић, савјетница министрице за демографију, обитељ, младе и социјалну политику. Уз уважене госте међу судионицима конференције су били и дјелатници Центара за социјалну скрб, школа, специјалних установа, вртића, представници удруга чланица СУЗАХ-а, представници различитих савеза особа с инвалидитетом те осталих организација цивилног друштва. Пенко је за окупљене направила кратки преглед 40 година аутизма у Хрватској, често се враћајући на своју кћер те свој особни пут с аутизмом, од дијагнозе при мултидисциплинарном тиму у Јанкомиру, до поласка у школу и налажење стручњака и добрих људи који су јој помогли на путу. Нагласила је како је далек пут пред нама, те како се нада да ће данашње устрајање Савеза помоћи будућим генерацијама.

Након поздравних ријечи конференцију је отворио Никола Тадић, програмски координатор СУЗАХ-а, својим предавањем на тему «Аутизам у поп култури и нашој околини». Тадић се у пола сата предавање користио низом видеа те визуалних материјала како би приказао како се аутизам приказује кроз плаву боју, кроз обиљежавање Свјетског дана свјесности о аутизму, кроз балоне и хуманитарне акције. У наставку се осврнуо на филмове и серије који се баве темом аутизма. Од 30 година старог филма Раин Ман, до рецентних серија као што су Тхе Гоод Доцтор и приказ лика Схелдона у серији Тхе Биг Банг Тхеорy. Као закључак својег предавање понудио је питање јесмо ли заиста почели приказивати «прави» аутизам у нашој околини или смо још увијек жртве «холywоодизације» аутизам, како је то назвала професорица Јасмина Фреy Шкрињак када је тражила ријеч након предавање.

Конференције се наставила сљедећим предавањем, које је држала маг.лог., маг.рех. Асја Дубравчић. Њезино предавање „Поремећај из спектра аутизма – перцепција и стварност“ чинило је својеврсну цјелину с претходним предавањем на тему аутизма у поп култури и нашој околини. Док је претходно предавање представило понешто искривљену слику аутизма, Дубравчић је жељела окупљенима пренијети реалнију слику проблема с којима се суочавају особе с аутизмом и њихове обитељи. Она је обрадила низ тема као што су: тешкоће у адаптивним вјештинама, сензоричке тешкоће, интелектуалне тешкоће, језично говорне тешкоће, тантруми и многе сличне теме.

Након паузе пред окупљене су сјела четири родитеља, у припреми дијела конференције под називом „Панел родитеља“. У овом блоку, који је трајао и нешто више од сат времена, Дубравка Ковачевић – предсједница Удруге за аутизам Истра, Весна Петровић – предсједница Савеза удружења Србије за помоћ особама с аутизмом, Лидија Пенко – предсједница СУЗАХ-а те Ренато Петек отворено су говорили о својем путу с аутизмом. Никола Тадић, који је модерирао панел, отпочео је разговор помало необичним питањем, реците нам нешто о себи и о својој дјеци. Иако се није радило о типичном питању којим се почињу панел расправе циљ је био отворити тему живота с аутизмом те разговарати о дјеци која су и заслужна што смо се окупили.

Кроз панел родитељи су испричали свој први сусрет с појмом аутизам, те свој пут од прве сумње до дијагнозе. Осврнули су се на многе свакодневне ситуације у којима су добили подршку околине, или у којима су морали реагирати на неугодне погледе и коментаре. У коначници, панелисти су закључили како су постали активисти, заговаратељи и гласноговорници аутизма јер су схватили да се глас особа с аутизмом мора чути. Лидија Пенко је рекла како је имала увијек осјећај да су генерације родитеља прије ње олакшали њој пут, те да је на сљедећој генерацији одговорност да исто тако помогне онима који долазе на пут аутизма.

По завршетку панела главну ријеч на конференцији су преузели колеге из Савеза удружења Србије. Колеге из Србије су у наредна два сата импресионирали окупљене с низом еуропских и домаћих пројеката те пренијели своје богато искуство у неколико подручја везаних уз аутизам.

Посебно се истакнуло неколико пројеката. Весна Петровић, предсједница Савеза из Србије окупљенима је презентирала пројект Саветовалишта. Уз подршку компаније ВИП Србија те надлежног министарства организације је покренула онлине платформу с циљем пружања савјетодавне подршке обитељима дјеце с аутизмом на подручју Србије. Тим стручњака из различитих подручја путем платформе даје индивидуализирану подршку те даје непроцјењиве информације за неколико стотина корисника. Посебно је била занимљива чињеница да је платформа Саветовалишта и прерасла своје националне оквире те оквире првотне циљане скупине, те су тако међу корисницима платформе и многе родитељи изван Србије, те многи стручњаци из школа, медицинских установа те вртића.

Надаље, колеге из Србије су представили и пројект медицинских соба. Ради се о пројекту опремања простора по узору на медицинску ординацију с циљем припреме особа с аутизмом на једноставне медицинске захвате попут систематских прегледа и вађења крви. Медицинске собе, које су опремљене у неколико градова у Србији, показале су изнимне резултате у смањену стреса и припреми особа за аутизмом за посјет докторима.

Представници Савеза из Србије посебну позорност су дали својем највећем пројекту у задњих неколико година, под називом ДЕ-ЕНИГМА. Ради се о великом еуропском пројекту који је имао за циљ креирање система за рад с дјецом с аутизмом уз помоћ кориштења робота. Овај пројект, који је укључивао неколико свеучилишта и организација диљем Еуропе продуцирао је велик број података о кориштењу сувремених алата у терапеутском раду с дјецом с аутизмом. Судионици конференције су имали прилику видјети низ видеа у којима се илустрирала интеракција дјеце с роботом те њихове реакције.

Представници партнерске организације из Београда закључили су своје предавање осврнувши се на чињеницу да ако гледамо подручје аутизма у Србији и Хрватској, постоји много сличности, те како требамо наставити учити једни од других те наставити радити на размјени искустава и идеја.

Конференција је била интерактивна, неформална и изнимно успјешна. Рекла бих да је цијела конференција унаточ дефинираном програму и врло занимљивим презентацијама била велика панел дискусија проблематике аутизма из свих аспеката, врло животна, интерактивна и конструктивна јер су сви судјеловали у интеракцији, питањима, коментарима по свим темама.

Захваљујем се свима на конструктивним питањима и коментарима, посебно госпођи Звјездани Богдановић која је цијелу дан конференције провела с нама у дискусијама, као и Гђи Маринки Бакула Анђелић и Гђи Вери Каталинић – Јанковић које су се такођер задржале добар дио времена и судјеловале у дискусији и одговарале на питања те коментирале тематику.
Хвала и нашим гошћама из Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом на успоредби сустава њихове земље и наше, те на квалитетним представљањима пројеката које проводе и сурадњи.

Ова Конференција је уистину била конструктивна и морамо споменути да смо тужни што нам није било никога од представника Министарства образовања које је надлежно за једине установе за аутизам тј. Центре за аутизам у Загребу, Ријеци, Сплиту и Осијеку, а што би придонијело увелике овом скупу.”

Оригинални текст можете преузети на линку:

Održana II. Konferencija SUZAH-a pod nazivom “Autizam – percepcija i stvarnost”
Scroll to Top

Добро дошли у саветовалиште

Саветовалиште је сервис онлајн подршке који пружа саветодавне услуге како породици, тако и особама са аутизмом путем индивидуалних видео сесија са стручњацима различитих профила, у зависности од потребне области подршке.

Наши стручњаци

Саветовалиште окупља тим врхунских стручњака са вишегодишњим искуством у области психологије, дефектологије, медицине, социјалне заштите и права који су Вам на располагању седам дана у недељи за сва питања.

Како је настала идеја о Саветовалишту?

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом је удружење родитеља које је основано 1977. године са циљем унапређења квалитета живота особа које живе са аутизмом и њихових породица са фокусом на очувању, заштити, унапређењу и промовисању међународно установљених стандарда у области људских права и грађанских слобода у Републици Србији. Савез је данас кровна организација која окупља 16 удружења за помоћ особама са аутизмом из целе Србије. У питању је непрофитна организација и сви активни чланови, родитељи и стручњаци, су волонтери.

У току 40 година рада Савез је реализовао многе семинаре, радионице, пројекте, публикације и кампове са различитим облицима директне подршке особама са аутизмом и њихових породица. Ослушкујући годинама потребе породица, као и специфичности времена у којем живимо, родила се идеја о сервису подршке у облику wеб платформе путем које ће родитељи моћи бесплатно да закажу онлајн консултације са стручњацима различитих профила, и у зависности од области која их мучи, добију квалитетно саветовање.

Потребу за овим видом сервиса објашњава и чињеница да је највећи број дијагностичких центара и сервиса подршке за особе са аутизмом лоциран у Београду, те да многе породице широм Србије не могу финансијски да приуште доласке у Београд или су принуђени да користе дане годишњег одмора како би са дететом уопште допутовали до потребних услуга. Такође, платформа им омогућује и дуже сесије, као и могућност бирања стручњака према области из које им је подршка потребна.

Како је реализована идеја о Саветовалишту?

Саветовалиште је само један од пројеката који ће током 2018. године, у оквиру новогодишње донације, заједно реализовати компанија Вип мобиле и Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

Дигитализација је сегмент пословања у који компанија Вип константно улаже, а овим пројектом пружају потребну подршку локалној заједници у којој послују управо у том сегменту. Овом платформом понуђено је конкретно решење за проблем са којим се породице особа са аутизмом сусрећу сваки дан, а посебно је задовољство кад знамо да су у томе знатно допринели и корисници Вип мреже.

Родитељи и чланови породица особа са аутизмом биће у могућности да бесплатно закажу саветовање са психолозима, дефектолозима, лекарима, социјалним радницима или правницима захваљујући дигиталној платформи „Саветовалиште“.

Коме је Саветовалиште намењено?

Саветовалиште је намењено особама са аутизмом и породицама особа са аутизмом, код којих је аутизам већ дијагностикован и који се сусрећу са различитим изазовима и ситуацијама које изискују стручну помоћ.

Стручни сарадници Саветовалишта на располагању су особама са аутизмом и њиховим породицама из читаве Србије, али и дијаспоре – остатка Европе и света, како би им својим професионалним саветима и стратегијама помогли да те изазове и ситуације успешно превазиђу.

Како бисмо утврдили да особа са аутизмом због које нам се обраћате за саветовање већ поседује независну клиничку дијагнозу поремећаја из спектра аутизма, као последњи корак пре одобрења заказане сесије са стручњаком, биће потребно да нам пошаљете скенирану дијагнозу.

У свакодневном контакту са многобројним стручњацима схватили смо да је и њима некада потребна помоћ од колега, при изради стратегија и решења која ће помоћи деци и особама са којима раде, у неким ситуацијама које су изазовније него иначе. Зато је Саветовалиште отворено и за стручњаке различитих профила којима је потребна помоћ колега како би решили неку конкретну ситуацију или проблем.

Шта треба да знате?

Саветовалиште представља иновативни сервис којим желимо да допремо до што већег броја особа са аутизмом и њихових породица и пружимо им одговарајућу помоћ. Из тог разлога, један корисник може да закаже и оствари највише 1 састанак са једним стручњаком у месецу, односно највише 2 састанка уколико су у питању различите области за саветовање и различити стручњаци.

Уколико сте заказали сесију, а спречени сте да јој присуствујете, молимо Вас да нас о томе што пре обавестите тако што ћете нам послати мејл на саветовалисте@аутизам.орг.рс. На овај начин ћемо упражњени термин бити у могућности да ставимо на располагање другима. Уколико термин пропустите претходно га не отказавши писаним путем, Ваш кориснички налог биће угашен.

Имајте на уму да је Саветовалиште колаборативни сервис између Савеза и тима независних стручњака, те да расположивост и број термина зависе од многих фактора. Другим речима, нећемо сваког месеца бити у могућности да вам понудимо исти број и распоред термина, као ни исти број стручњака. Оно што ћемо се трудити јесте да их буде што више и да све области саветовања буду покривене одговарајућим профилима стручњака.

Да ли се услуге саветовања наплаћују?

Не, услуге саветовања су за кориснике потпуно бесплатне, било да су у питању особе са аутизмом, њихови родитељи, други чланови породица или стручњаци којима је потребна помоћ колега како би решили неки конкретан проблем који се тиче особа са аутизмом са којима раде.

Александра Пјановић - BCBA сертификовани аналитичар понашања

Александра Пјановић – BCBA сертификовани аналитичар понашања. Почела је рад са децом са аутизмом и развојним поремећајима 2013. године, као АБА терапеут, под супервизијом сертификованих терапеута. 2015. године је уписала Мастер студије из Професионалне анализе понашања. 2018. је дипломирала на Florida Institute of Technology и положила сертификациони испит за BCBA (Board certified behavior analyst). Наставља да ради као главни терапеут, затим менаџер клиничког тима, и данас као супервизор у АБА клиници. Има искуство у раним интервенцијама, али и раду са тинејџерима и одраслима. Александра Пјановић даје услуге саветовања из области АБА терапије, заменске комуникације (PECS, AAC), тоалетног тренинга и развоју вербалног понашања.

Снежана Бабовић Димитријевић - дефектолог, логопед

Са децом и младима са аутизмом ради од 1991. Кроз разне садржаје и активности у раду омогућава сваком детету да заволи да учи, да воли да комуницира на њему одговарајући начин са другима, да са осмехом прихвати изазове који му се нуде. Применом TEACCH методе и терапије сензорне интеграције ради на модификацији понашања, истичући вештине које поседује дете. Код подучавања деце, користи различите методе и технике примерене сваком детету понаособ. У раду подстиче ученике да користе савремене технологије како би их подстакла и мотивисала на учење и комуникацију. Знања које је стекла до сада воли да поделим са дугима: 34 научна рада из области рада са децом и младима који имају аутизам, реалзатор је обуке у раду кроз 7 акредитованих програма и 3 обуке реализоване помоћу пројеката. Снежана Бабовић Димитријевић пружа услуге саветовања из области промена понашања (агресија, аутоагресија, деструкција), тоалетног тренинга (умокравање), сензорних проблема (бука, страхови), организације слободног времена, говора и комуникације (непроговарање, оглашавање, понављање речи), интеракције са другом децом, стереотипних понашања, бежања и лутања, подршке у вртићу и школи и избора одговарајућих третмана заснованих на доказима.

Проф др Ненад Глумбић - дефектолог, олигофренолог

Радио је 2 године у вртиц́у са децом са аутизмом, а од 1998. године ради на Београдском универзитету где држи наставу о аутизму и интелектуалним потешкоћама на додипломским и постдипломским студијама. До сада је објавио око 300 чланака, укључујуц́и и уџбеник "Аутизам у одраслом добу". Саветник при Верском добровољном старатељству Српске православне цркве. Консултант је УНИЦЕФ-а за област аутизма. Предавач на бројним националним, регионалним и међународним конференцијама из области специјалног образовања. Проф Глумбић пружа услуге саветовања из области промена понасања (агресија, аутоагресија, деструкција), тоалетног тренинга (умокравање), сензорних проблема (бука, страхови), организације слободног времена, говора (непроговарање, оглашавање, понављање речи), интеракције са другом децом, стереотипних понашања, бежања и лутања, подршке у вртићу и школи и избора одговарајућих третмана заснованих на доказима.

др Милица Јачевски - лекар

Формално образовање стекла на Медицинском факултету у Београду, након којег је радила у КБЦ Звездара и на Институту за анестезиологију са реаниматологијом Клиничког центра Србије. Поседује лиценцу Лекарске коморе Србије, а поље посебног интересовања јој је клиничка фармакологија. Своје знање и искуство из медицине, годинама усавршава на домаћим и међународним семинарима и курсевима из области опште медицине, психијатрије и клиничке фармакологије. Упоредо са овим, у току свог тринаестогодишњег рада са особама са аутизмом, усавршавала се у областима реедукације са психомоториком, неурокинозиолошког развоја детета, сензорне интеграције код развојних поремећаја, савремених приступа у лечењу и рехабилитацији особа са психолошко-психијатријским поремећајима и проблемима, комуникације као најважније технологије примарне здравствене заштите. Аутор многих радова на тему соматских стања код особа са аутизмом, између којих и “Поремећај спавања код особа са аутизмом”, “Особа са аутизмом и њен стрес”, “Поремећај исхране код особа са аутизмом”, “Учесталост гојазности код особа са аутизмом”, “Старење особа са аутизмом”. Др Јачевски пружа услуге саветовања из области поремећаја исхране (преждеравање, одбијање хране, селективна исхрана, ПИКА), поремецаја спавања (несаница, отежано успављивање, учестала буђења у току спавања, шкргутање зубима), епилепсије, соматских стања (болови, проливи, повраћања, висок притисак, дијабетес), стреса, стоматолошких интервенције (где се раде, шта је неопходно од налаза) и проблема гојазности.

Индира Пехар - социјални радник

Од 2001. ради у установи социјалне заштите за особе са аутизмом, на пословима социјалног радника који, између осталог, подразумевају и рад са родитељима особа са аутизмом (остваривање права из области социјалне заштите за особе са аутизмом и њихове породице, како на нивоу локалне заједнице тако и оне у надлежности РС). Учествовала је у изради и реализацији програма акредитованог код Завода за социјалну заштиту РС. Лиценцирани је стручни радник у социјалној заштити при Комори социјалне заштите. Индира Пехар пружа услуге саветовања из области остваривања права на услуге из социјалне заштите (како доћи до услуге дневног боравка, домског смештаја, личног пратиоца), остваривања права на финансијску помоћ (додатак за туђу негу и помоћ), рекреативног опоравка и питања интерресорне комисије (где, када, зашто).

Група правних саветника - адвоката

Сарадници адвокатске канцеларије Ивановић са скоро 30 година искуства из области радног права, породичног права и права социјалне заштите пружају услуге саветовања из области лишавања пословне способности, продуженог родитељског права, старатељства, питања имовине и наследства, остваривање права на финансијску помоћ (додатак за туђу негу и помоћ), остваривања права на пола радног времена или боловања родитеља ради неге детета.