Drugi sastanak PROPAR projekta u Lođu

16. i 17. maja 2019. u Lođu je održan drugi sastanak partnera na PROPAR projektu. Domaćin sastanka bila je JiM fondacija iz Poljske koja pruža usluge osobama sa razvojnim poremećajima na teritoriji čitave Poljske (i u svom sastavu ima dijagnostički centar, školu i vrtić). Tokom dva dana, održan je niz radionica, sastanaka i prezentacija i doneseni su mnogi zanimljivi zaključci. Najvažniji element bio je sastanak roditelja iz JiM kluba roditelja koji su nama i našim partnerima dali inspiraciju za stvaranje takvih grupa u svojim zemljama. Roditeljima u Poljskoj bila je čast što partnerima mogu da ponude pomoć i dobar savet kako da vode grupe podrške za roditelje osoba sa autizmom. Zahvaljujući međunarodnoj grupi, poljski roditelji naučili su rešenja koja se primenjuju u drugim zemljama, a koja mogu primeniti u Poljskoj ili zahtevati rešena od poljskih institucija ili škola.

Drugog dana sastanka, partneri su posetili radionice za odrasle osobe sa autizmom koju vodi JiM fondacija, kao i dijagnostički centar i vrtić u okviru fondacije.

PROPAR projekat finansira se iz programa Erasmus+ i ima za cilj razmenu iskustva u pružanju podrške i usluga porodicama dece i odraslih sa autizmom i drugim razvojnim poremećajima.

Pored Saveza, partneri na projektu su: Mars fondacija, udruženje roditelja iz Budimpešte (koordinator projekta), JiM fondacija, i CHEIA udruženje iz grada Tirgu-Mures u Transilvaniji, Rumunija.