Помоћник министра Барошевић на обележавању Светског дана особа са аутизмом

Помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, посетила је изложбу у Библиотеци града Београда, где су чланови београдског Удружења особа са аутизмом изложили своје радове, чиме је отворена недеља обележавања Светског дана особа са аутизмом.

Помоћница министра Барошевић навела је да Министарство континуирано подржава рад 33 савеза удружења особа са инвалидитетом, која у свом саставу имају више од  500 локалних организација на територији целе Србије, међу којима је и Савез удружења особа са аутизмом.

„Министарство има одличну сарадњу са Савезом удружења особа са аутизмом,  који је основан 1977. године са циљем унапређења квалитета живота особа из аутистичног спектра. Министарство је у овој години издвојило, за подршку и рад Савеза удружења особа са аутизмом, близу 8 милиона динара,“ нагласила је Барошевић.

Она је рекла  да је ово само један од  примера добре сарадње Министарства, Удружења, Града и локалне самоуправе, додајући да је и то само један од доказа да, данас када почиње недеља обележавања Светског дана особа са аутизмом, заједно стварамо Србију без баријера.

Мирко Бојић председник београдског Удружења за помоћ особама са аутизмом, најавио  је да ће се током наредне недеље, разним манифестацијама, обележити Светски дан особа са аутизмом, како би се подигла свест у друштву о различитостима и пружила подршка особама са аутизмом. „Ослањамо се једни на друге, пре свега на помоћ институција, Града и ресорног Министарства, како бисмо пронашли решења за проблеме са којима се свакодневно сусрећу особе са аутизмом, а као приоритет је збрињавање одраслих, јер их у Београду има око 250,“ рекао је Гојић.

Градска секретарка социјалне заштите Града Београда Александра Чамагић, изразила је задовољство што је Светски дан особа са аутизмом обележен са децом из предшколске установе „Дечији дани“ која су на тај начин послала поруку да су ту једни за друге у свим различитостима. „Град ће наставити да пружа подршку Удружењу за помоћ особама са аутизмом за њихов рад, бићемо њихови партнери као и свим особама са аутизмом које живе у Београду, заједно са Министарством,“ истакла је Чамагић.

Поводом Светског дана особа са аутизмом, који се ове године обележава под слоганом „ Изградимо инклузивно друштво за особе са аутизмом“, широм Србије одржаће се  бројне манифестације која за циљ имају подршку особама са аутизмом.