Dragi roditelji, dragi prijatelji saveza Autizam Srbija,
sa izuzetnim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je naš Savez aplicirao i dobio projekat u okviru programa za istraživanja i inovacije “Horizon 2020″, a koji finansira Evropska Komisija.

Projekat pod nazivom “Multimodalna interakcija između ljudi i humanoidnih robota za učenje i povećanje socijalne imaginacije kod dece sa autizmom” počeće 1. februara sledeće godine i trajaće 3 godine. Naziv projekta je DE-ENIGMA i ima za cilj učenje i povećanje socijalne imaginacije kod dece sa autizmom uz pomoć korišćenja humanoidnog robota kao asistivne tehnologije u terapeutskom radu. Naši partneri na ovom projektu biće neki od najboljih evropskih i svetskih univerziteta i organizacija: Imperijal Koledž London, Univerzitetski Koledž London, Matematički Univerzitet Bukurešt, Univerzitet Tvente iz Holandije, Univerzitet Pasau iz Nemačke, kompanija ID Mind iz Portugalije i organizacija Autizam Evrope iz Belgije.

U okviru projekta planirano je i istraživanje koje će uključiti 65 dece sa autizmom, uzrasta od 5 do 12 godina. Predmet istraživanja biće situacije i scenarija socijalne imaginacije koje će deca prelaziti i učiti pomoću robotića i terapeuta. Zbog specifičnosti istraživanja i opreme koju ono uključuje, istraživanje će biti održano u Beogradu.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u istraživanju, sva pitanja i eventualne prijave možete poslati na autizamsrbija@sbb.rs

horizon