Stop diskriminaciji

Autizam Srbija Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom

Saopštenje za javnost

Za Svetski Dan Autizma, 2. Aprila, organizacija Autizam Evrope pokrenula je kampanju ”Autizam. Stop diskriminaciji.” kojom poziva evropske lidere da promovišu inkluziju osoba u sve aspekte života i društva. Kao punopravni članovi Autizma Evrope, mi vas pozivamo da učestvujete zajedno sa nama.
Ponekada je diskriminacija očigledna, kao na primer kada je detetu onemogućen pristup školi. Nekada je manje očigledna – npr. ukoliko osobe sa autizmom ne dobijaju podršku koja im je potrebna zbog nedostatka javnog finansiranja.

Svaki put kada se diskriminacija javi, njeni efekti se akumuliraju. Bez odgovarajućeg obrazovanja, osobe sa autizmom će teško pronaći zaposlenje. A bez prihoda i adekvatne podrške, teško je održati životni standard. Tokom celog života, ovo osobe sa autizmom sve više i više isključuje iz društva u kojem žive.

Širom Evrope, osobe sa autizmom žrtve su široko rasprostranjene diskriminacije i socijalnog isključivanja.

U Francuskoj, na primer, 80% dece i mladih sa autizmom ne može da pohađa školu zbog nedostatka adekvatno obučenih nastavnika i drugih oblika podrške.

U Grčkoj, osobe sa autizmom žive u ogromnim i nehumanim rezidencijalnim institucijama, potpuno zapostavljeni i bez mogućnosti izlaska napolje.

Čak i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je podrška osobama sa autizmom među najboljima u Evropi, 76% osoba sa autizmom je nezaposleno.

Prema Konvenciji Ujedinjenih Nacija o pravima osoba sa invaliditetom, osobe sa autizmom imaju pravo na slobodu od diskriminacije i pravo da budu uključeni u svoje zajednice.

Oni takođe imaju pravo na asistenciju u obrazovanju, zaposlenje i ostale vidove podrške kao što je stanovanje uz podršku.

Većina zemalja u Evropi ima zakone za sprečavanje diskriminacije i pružanje podrške osobama sa invaliditetom. Kako bi prava i zakoni napravili neku razliku, međutim, moraju se pretočiti u konkretne akcije.

Za Svetski Dan Autizma, Savez udruženja za pomoć osoba sa autizmom poziva sve ljude dobre volje da se uključe u kampanju i pomognu nam da proširimo svest o autizmu, preduzmemo mere da sprečimo diskriminaciju i promovišemo inkluziju. Jednostavni koraci pomoću kojih se možete uključiti u kampanju:

1. Naučite da ga prepoznate: Šta je autizam? Odgovore potražite na www.autizam.org.rs i Facebook stranici ‘’Autizam Srbija’’

2. Proširite svest o autizmu na Twitteru i Facebooku preuzimanjem banera i tagovanjem vaših prijatelja koji će potom preuzeti baner i podeliti ga na svom profilu. Pomozite nam da pokrenemo izazov širenja svesti o autizmu u Srbiji. Na ovaj način će naš glas dopreti do mnogo ljudi, a uz vašu i pomoć društvenih mreža. Sav neophodan material možete pronaći na našoj Facebook stranici ‘’Autizam Srbija‘’.

Autizam je složen poremećaj u razvoju mozga. Umanjuje socijalne i komunikacione mogućnosti pojedinca i često se manifestuje neobičnim i  ponavljajućim oblicima ponašanja. Trenutno, 1 od 100 dece u Evropi ima dijagnozu autizma.

AUTIZAM. STOP DISKRIMINACIJI !

Promena veličine teksta

  • A  A  A  A  A  
«
»

Provera pristupačnosti

WCAG 2.0 (Level AA)

Štampanje stranice

Printanje stranice

Translate:

EnglishSerbian

Arhiva

 HomeMapa sajtaPristupačnost sajtaPojednostavljena verzija sajtaO udruženjuKontakt